Antalya Bilişim
no image

Fiber optik kablo sonlandırma ve fiber kablo tamiri konusunda hizmetinizdeyiz.

Fiber optik kablo sonlandırma işlemi ile ilgili bilinmesi gereken ilk detay şudur; fiber optik kablo sonlandırma işlemi diğer kablo sonlandırma işlemlerinden farklı olarak özel kutular aracılığı ile yapılmaktadır.. Söz konusu kutular duvar tipi ya da rack tipi olarak adlandırılmaktadır. Fiber optik kablo sonlandırma işlemi ile ilgili ele alınabilecek iki farklı sonlandırma yöntemi bulunmaktadır.

Söz konusu yöntemler aşağıda verildiği gibidir.

Mekanik Sonlandırma ( Epoxy Sonlandırma )
Bu yöntemde hizalamayı en iyi şekilde sağlamak, yani fiber kablonun uçlarını sürekli aynı hizada tutmak için kılcal boru veya oluk temelli mekanik araçlar kullanılmaktadır. Tüm fiber uçların hassas, kılcal boruların içine yerleştirildiği yöntem en yaygın olandır. Yapımında seramik ya da cam kullanılmış olan kılcal boruların deliklerinin çok düzgün olması gerekir. Bu boruların çapı, fiberin çapından bir miktar daha büyük olmalıdır.

Fusion Splice Sonlandırma
Bu yöntemde, kullanılan iki kablonun ucu erime noktasına gelene kadar ısıtıldıktan sonra uygun basıncın uygulanması ile birbirlerine lehimlenir. Bu uygulama sayesinde iletişimin sürekliliği sağlanır. Uygulamada en yaygın şekilde kullanılan ısıtma yöntemi elektrik arkı olup mikro alev cihazı ya da karbondioksit lazer de kullanılabilir. Fusion Splice sonlandırma, Epoxy sonlandırmaya kıyasla daha hızlıdır. Ayrıca Fusion sonlandırma ile yapılan fiber optik kablo sonlandırmalarının düşük kayıp oranlı ve uzun ömürlü olduğu bilinmelidir.

Fiber Optik Kablo Nedir?
Fiber optik kabloların ilk olarak 1842 yılında kullanıldıkları bilinmektedir. Optik fiber ya da fiber optik olarak adlandırılan kablolar, içlerinden geçen ışıkları oldukça kolay bir şekilde yönlendirebilen ve daha uzun mesafeye ulaşmayı mümkün hale getiren kablolardır. Bu kabloları avantajlı hale getiren temel unsur ise, veri iletişimini hızlandırmalarıdır. Yani fiber optik kabloların diğer metal kablolara kıyasla daha fazla tercih ediliyor olmasının nedeni, yüksek değerlerde olan verilerin yüksek hızla ulaşımını en düşük maliyetle mümkün hale getirmeleridir. Bilindiği üzere metal (bakır) kablolar, elektromanyetik etkileşimden etkilenen kablolardır. Oysa fiber optik kablolarda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu sebeple söz konusu kabloların daha yüksek sinyal gücüne sahip olduklarını söylemek mümkündür. Optik fiber kablo ile ilgili bilinen en temel yanlış şudur; söz konusu kabloların ince olması, akla daha az veri taşıyacağı düşüncesini getirmektedir. Oysa oldukça ince bir yapıya sahip olmasına karşın, optik fiber kablo veri taşıma gücü oldukça yüksektir. İnce ve hafif olmaları, optik fiber kabloların toprak altında daha az yer kaplamalarını, bu bağlamda daha az hasar görüp daha zor yıpranmalarını sağlamaktadır. Fiber Optik Kablo Çekimi
Fiber optik kabloların birden fazla kullanım alanı ve amacı vardır. Hırsız alarmları, kamera sistemleri, veri ve görüntü aktarımı, enerji sistemi gibi çeşitli alan ve amaçlarda fiber optik kablo kullanılabildiğini söylemek mümkündür. Ancak fiber optik kablo ve avantajlarından faydalanabilmek için önce fiber optik kablo çekimi yapılmış olması gereklidir. Fiber optik kablo çekimi ile ilgili detaylar aşağıda verildiği gibidir. Fiber optik kablo çekimi ile ilgili verilmesi gereken ilk bilgi şudur; kablo çekimi, profesyonel bir firma ya da kişilerce yapılmalıdır. Profesyonel kurulum yani teknik donanımın doğru ve eksiksiz olması, özellikle binalarda önem arz etmektedir. Çünkü binalar, geniş kuruluma sahiplerdir. Bu bağlamda bina içi fiber optik kablo çekimi işlemlerinde fiber optik kablo kurulumunun sorunsuz bir şekilde yapılması, diğer kablolar ile yapılan kurumların aksine daha hızlı veri aktarımı ve daha güçlü bir ağ kullanımını sağlayacaktır. Fiber optik kablo çekimi ile ilgili yukarıda verilmiş olan önemli bilgiye şu eklentinin yapılması gereklidir: Altyapı çalışmalarını gerçekleştiren firma veya kişi ne denli profesyonel olursa olsun, elinde bir plan bulundurmak zorundadır. Plan, olası sorunların çözülmesini kolaylaştırarak söz konusu sorunları üstesinden gelinemez hale gelmeden ortadan kaldırmayı sağlayacaktır.

Fiber Optik Kablolama Nerelerde Kullanılır?
Trafik kontrol sistemleri,
Yüksek hız gerektiren havacılık radarları,
Askeri iletişim sistemleri,
Dijital ortam TV yayınları,
Elektronik cihazların bağlantı alanları,
Akıllı bina ve cihazların haberleşmesi,
Tıp alanında kullanılan çeşitli aygıtlar,
Robotik kodlama ve otomasyon,
Uçak içi donanımlar,
Dijital reklam panoları,
Veri merkezleri ve veri iletim sahaları,
Sinyalizasyon sistemleri ve demiryolu ağlarında kullanılır.

İletişim sayfamızdaki iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilir ya da iletişim formunu doldurarak müşteri temsilcimizin sizinle iletişim kurması için talepte bulunabilirsiniz.